terrestrial.se © 2007 • all material on this website is protected by copyright

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilse i russelldjungeln?

 

Vad en "Russell" eller en "Jack Russell" är är inte helt solklart. Rasen upptogs mycket sent i världsorganisationen FCI, Fédération Cynologique Internationale, dit de flesta internationella kennelklubbar är anslutna, och innan dess bildades det en mängd olika raser med lika, eller förvillande lika namn i olika länder och på olika kontinenter.

 

Det här är ett försök till en översikt över skillnader och likheter.

 

Likheten mellan alla varianterna är att det är en terrierras som är företrädande vit med svarta och bruna (sk tan) tecken. Ursprunget är det samma, Pastor John Russells avel på hunden Trump i England på 1800-talet, i syfte att skapa en vit grythund med fläckar.

 

Att utvecklingen blev så pass diffrentierad, beror på världskrigen. Det var inte möjligt att upprätthålla stamböcker och rasavel på de här terrierna i England under kriget.

På andra platser i världen var det lugnare, och enklare. Där hade man avel på engelska importer och stambokförde avkommorna.

 

Egenskaperna, förmågorna och mentaliteten hos de här hundarna är den samma. Skillnaderna mellan raserna ligger i exteriören och valet av variant är en fråga om estetik, tycke och smak.

 

 

Jonte och Terri visar på skillnaderna mellan Parson och Jack Russell

 

 

FCI & Europa (utom GBR)

 

De allra flesta kennelklubbar i Europa är anslutna till FCI och har således samma syn på ras och samma standarder. I Europa har man Jack Russell Terrier, en lågställd vit hund med bruna och svarta fläckar på max 30,5 cm. Man har även den större kusinen, Parson Russell, en högställd vit terrier med svarta och bruna fläckar.

 

Det är inom ramen för SKK och FCI som vi föder upp Jack Russell

 

Storbritaninen

 

Storbritanien är inte anslutna till FCI, och har således en annan rasflora. Deras variant heter Jack Russell och är det vi i resten av Europa kallar Parson Russell. Samma sorts hund -olika namn.

 

Storbritanien erkänner inte existensen av den ras som vi kallar för Jack Russell Terrier alls.

 

 

USA

 

I USA har man en egen variant som heter Russell Terrier. Den är inte det samma som Parson eller Jack Russell utan den har en helt egen rasstandard.

 

I USA finns dock en kennelklubb, UKC, som har samma rasstandard, och samma namn på sin ras, Jack russell Terrier, som FCI.

 

 

Australien

 

Är inte heller anslutna till FCI, men är det land som utvecklat den rasstandard som FCI antagit för rasen Jack Russell Terrier. Deras hundar är därför de samma som de Europeiska och det förekommer ett regelmässigt avelsututbyte.

 

 

JRTC

 

JRTC är en rasklubb som existerar i många olika varianter, underklubbar, syskonklubbar etc och som finns i många länder både i Europa och USA. Deras ras heter också Jack Russell terrier, men de har en rasstandard som är näst intill identisk med Parson Russell. JRTC's hundar och Parson har gemensamma anfäder, och tittar man bakåt i stamtavlorna kan man hitta samma hund registrerad i bägge raserna. Avelsutbytet mellan Parson Russell och JRTC har numera helt upphört.

 

 

Kontentan är att alla som säger sig ha en "Russell" både ljuger och talar sanning samtidigt, helt beroende på vilket perspektiv man har.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Är Jack Russell något för dig?

 

Som valpköpare hos Kennel Terrestrial så förväntas du ge din hund ett kärleksfullt och aktivt liv. Om det är i agility, i lydnad, eller i skogen spelar mindre roll, en Jack Russell är och skall vara en allroundhund som fungerar i de flesta sammanhang. Det enda en Jack Russell är riktigt dålig på, är att vara "arbetslös". Som valpköpare får du inte bara en valp med dig hem. Du får tips och goda råd, en uppfödare du kan ringa till och berätta allt roligt och allt tråkigt som händer under din valps liv. En person du kan ställa dina frågor till.

 

Är du jägare och letar efter en Jack Russell bör du vara väldigt klar med dina önskemål, så att du kan få en valp ur våra jaktlinjer.

 

Att Jack Russells är tuffa, charmiga och av ett praktiskt format det kan nog de flesta skriva under på. Men är det rätt ras för just dig?

 

Jack Russell är en alldeles utmärkt familjehund. Den går bra ihop med både stora och små. De ligger gärna och myser i soffan eller sängen och har en positiv grundinställning till tillvaron. Men de är mycket mer än så.

 

Valpar på grönbete

 

Det är en hund med jaktinstinkter, en hund med energi och sprudlande entusiasm. Det är egenskaper som är mycket positiva om man använder dem rätt. Det är det som gör Jack Russelln rolig att träna med, lekfull och levnadsglad. Livfull ute och lugn inne. Understimulerad och uttråkad skaffar sig däremot Jack Russelln snart egna idéer om tillvaron, vem som har ansvaret och vad som skall göras, och när. En arbetslös Jack Russell är ingen lycklig hund, det blir ägaren snart varse om.

 

Söker du en hund som hänger med i svängarna, som är robust och tålig, då kan du titta på Jack Russell. Kan du dessutom erbjuda en aktiv livsstil en fast hand och mycket kärlek, då är Jack Russell något för dig!